Magrittes konstnärlig stil var att föreslå vid det osynliga, snarare än reproduktion av verkligheten som finns i realism.

Människosonen förblir hans mest kända målning, perfekt fånga surrealistiska och kreativa naturen av hans karriär. Magritte satt vid sidan av storheter som Salvador Dali och Joan Miro att driva framåt detta nya sätt att konstnärligt tänkande. Några av utvecklingen görs här spirade också av i framtida konströrelser inom ramen för samtida konst.

En stor del av de tidigaste verk från en experimentell Magritte baserades runt kubismen som var en rörelse som växer i popularitet på den tiden, i spetsen av arbetet av Pablo Picasso och Georges Braque. Det fanns också en spell senare i sin karriär där hans arbete liknade de Impressioniströrelsen av mitten av 19-talet. Ljusa landskap förde en positivitet tillbaka i hans sinne, som han hade saknats vid den tidpunkten.

Magritte var känd för att vara särskilt förtrogna med arbetet i Van Gogh, Picasso och Paul Cezanne har tillbringat en tid som producerar kopior av originalmålningar för att gå ihop under en period av ekonomisk kamp. En del till Magrittes arbete var reproduktionen av klassiska målningar men med en surrealistisk twist. Spoof konstverk är nu mycket vanliga, men detta var relativt nytt på den tiden. Balkongen av Edouard Manet fick denna behandling.

Syftet med detta var att uppmuntra betraktaren att se olika element i en målning som de redan känner till. Många konstnärer har också följt denna väg, såsom Marcel Duchamps version av Leonardo da Vincis Mona Lisa. Surrealism var att erbjuda både en politisk ram samt en konstnärlig strategi för många konstnärer från 1920-talet. Det var mycket en vänster agenda för många i denna grupp missnöjda med ledning av det traditionella samhället.

Den kreativa vinkling till surrealism tillåten många olika metoder för att visas under samma paraply av uttryck. Dali, till exempel, skulle representera sina egna drömmar genom konsten. Magritte var inte så politiskt sinnade som vissa konstnärer runt denna tid, men fortfarande hålls ett tydligt intresse och passion för att förbättra tillståndet i den västerländska civilisationen mot en ny, mindre själviska, status quo.

Konstnärens flytt till Paris som en ung man följde en orolig period för hans konstnärliga karriär, med en separatutställning ha kategoriskt panoreras av kritiker. Det var då att han skulle träffa André Breton, en begåvad konstnär som också höll ett stort inflytande i hans idéer för samtida konst. Han var senare att grunda surrealistiska konströrelsen själv.

Det var då en del arbete som direkt inspirerad av de Chirico, en annan anmärkningsvärd surrealistiska. En del av detta var erotisk karaktär, som var vanligt för denna konströrelse - se Dalis Young Virgin autosodimised av sin egen kyskhet. Detta kontrasteras againgst de mer abstrakta former av Miro.

Dölja och dölja saker i sitt arbete användes av Magritte för att symbolisera en känsla av alientation, snarare än den bokstavliga betydelsen. Denna metod används upprepade gånger under hela sin karriär.

Efter en längre period i Paris, skulle han återvända för att bo i Bryssel. Det var nu att han skulle utveckla sin unika stil, upprepade gånger med vissa objekt för att förmedla sitt budskap. På samma sätt som Dali används smältande klockor, som används Magritte flytande stenar liksom målningar inom en annan målning. Human anatomy skulle också räkna.

Magritte skulle börja föra skulptur i sitt arbete senare i livet. De surrealistiska egenskaper som finns i hans målningar skulle fortsätta i detta medium, mycket som uppnåddes genom både Picasso och Dali också.