Invoering
Jheronimus Bosch was een schilder van dromen en nachtmerries. In plaats van de natuur weer te geven zoals we die allemaal zien, was dit een kunstenaar die verbluffende taferelen van activiteit zou creëren op basis van religieuze passages, met zijn eigen verbeeldingskracht en technische vaardigheden. De vindingrijkheid van Bosch was om tijdens en na zijn leven indruk te maken op kunstvolgers in heel Europa, maar velen voelden zich ongemakkelijk bij de enge wezens die in veel van zijn schilderijen worden afgebeeld. De 15e en 16e eeuw stonden veel minder open voor nieuwe artistieke richtingen dan het kunstpubliek dat we tegenwoordig hebben, en dus zou deze Nederlandse schilder geen soepel pad volgen om academisch respect voor zijn kunstwerken te verwerven. Verdere beroemde Nederlandse kunst zou worden bijgedragen door Vermeer en Rembrandt. Er kan een duidelijk contrast worden gemaakt tussen de stijlen van Bosch en beroemde kunstenaars uit die tijd, zoals Albrecht Durer, die zich toelegde op dierenafbeeldingen, bloemen en portretetsen. Inderdaad, Durer, meer een echte Renaissance-kunstenaar in stijl, zou in een van zijn eigen boeken impliceren dat Bosch een "schilder van dromen" was.
Gedurende enkele eeuwen na zijn carrière was er weinig bekend over de man achter de schilderijen, maar wat we nu wel weten is dat Jheronimus Bosch door zijn werk een zeer gerespecteerd persoon zou worden in zijn lokale regio 's-Hertogenbosch. Hij zou tot de elite van sociale kringen stijgen nadat hij werd gesteund door verschillende opmerkelijke beschermheren. We kunnen concluderen over Bosch' gedetailleerde kennis van de Bijbel en christelijke overtuigingen, evenals religieuze symboliek, vanwege de inhoud die in zijn schilderijen te vinden is. Er is daarom veel aandacht besteed aan zijn kunst, in plaats van dat wilde fantasieën op canvas worden uitgevoerd. De groteske wezens van Bosch' kunst moesten anderen in toekomstige generaties aanmoedigen, met de Nederlander Pieter Bruegel en de Spanjaard Francisco de Goyaonder degenen die soortgelijke thema's in hun eigen artistieke inhoud gebruikten. De afgelopen eeuwen zijn er vanuit verschillende bronnen uiteenlopende meningen over Bosch geweest, maar algemeen wordt aangenomen dat de kunstenaar zijn kunst wilde gebruiken om morele en spirituele lessen aan anderen te leren. Dit was in die tijd gebruikelijk binnen de Noordelijke Renaissance kunst en literatuur, zie ook Albrecht Durer.
Typisch voor kunstenaars uit de 15e en 16e eeuw, zijn er niet veel kunstwerken overgebleven uit Bosch' carrière, en vele andere die vol vertrouwen aan hem zijn toegeschreven, zijn in aanzienlijke verval geraakt. Het is ook waarschijnlijk dat Hieronymus sowieso niet de meest productieve kunstenaar was en veel tijd zou steken in verschillende grootschalige drieluik-altaarstukken. Vergelijk dat met mensen als Raphael , da Vinci en Michelangelo Buonarrotidie gedurende vele decennia eindeloze stroom werk van hoge kwaliteit produceerde. Verschillende leden van de familie van Hieronymus hadden artistieke banden, waaronder zijn vader Anthonius van Aken. Het is waarschijnlijk dat zijn vader of ooms hem hebben leren schilderen, maar er is geen echt bewijs om dit te bevestigen. De familie had ook banden met de Illustere Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw en dit ging verder met Hieronymus. Er zijn veel symbolen en thema's van religieuze invloed te vinden in zijn werk. De Tuin der Lusten is een olieverf op eikenhouten drieluik uit de periode 1490-1510 en tevens het beroemdste schilderij van Jheronimus Bosch.
Waar kwam Jheronimus Bosch vandaan?
Jheronimus van Aken werd geboren in 's-Hertogenbosch, Hertogdom Brabant, Bourgondische Nederlanden. 's-Hertogenbosch staat tegenwoordig bekend als Den Bosch, een welvarende stad in de provincie Noord-Brabant (lees meer in onze biografie). Het land zelf heeft de afgelopen eeuwen veel transformaties ondergaan en wat ooit bekend stond als de Bourgondische Nederlanden, duurde slechts van 1384 tot 1482 en was een verzameling van verschillende regio's die eigendom waren van een machtige Franse familie. Tegen de tijd van zijn dood in 1516 maakte het hertogdom Brabant nu deel uit van de Habsburgse Nederlanden, wat de frequente veranderingen onderstreept die rond die tijd in dit deel van Noord-Europa werden aangetroffen. Tegenwoordig ligt de stad in het zuiden van het huidige Nederland en heeft ze ook een aantal andere beroemde artiesten en muzikanten bijgedragen, hoewel geen enkele erin is geslaagd hetzelfde niveau van wereldwijde bekendheid te bereiken als Bosch.
In welke periode verscheen de kunstenaar?
De kunstenaar is geboren omstreeks 1450, maar er is geen duidelijke documentatie beschikbaar om een sluitende datering te geven. Hij leefde tot 1516, wat betekent dat zijn carrière zich uitstrekte van het einde van de 15e eeuw tot het begin van de 16e eeuw. Deze periode wordt over het algemeen de vroege Nederlandse periode genoemd, die deel uitmaakte van de bredere noordelijke renaissance. Dit was een tijdperk van grote innovatie, een tijd waarin kunstenaars de middeleeuwse periode begonnen te verlaten en de Europese cultuur begonnen te ontwikkelen. Er zouden vorderingen worden gemaakt op het gebied van literatuur, architectuur, muziek en beeldende kunst, waarbij Italië en Noord-Europa aanvankelijk voorop liepen. Later zouden andere regio's zoals Frankrijk, Spanje en het VK volgen. Bosch kwam een beetje na Jan van Eycken iets voor Albrecht Durer, waarbij die drie een cruciale rol speelden binnen de innovaties van de noordelijke renaissance. In navolging van deze grote namen was er ook Pieter Bruegel die zelf een belangrijke rol speelde in het promoten van de artistieke kwaliteiten van deze regio.
Wat was zijn artistieke stijl?
De stijl van Jheronimus Bosch is misschien het best bekend om twee duidelijke kenmerken, ten eerste de heldere kleurtinten die voor die tijd ongebruikelijk waren, en ook de vreemde en wonderbaarlijke wezens die in zijn werk begonnen te verschijnen naarmate zijn carrière vorderde. Veel van de thema's die Bosch oppakte waren geheel typerend voor die tijd, maar dankzij de vernieuwende manier van werken wist hij ze een nieuwe weg in te slaan. Buitengewone creaties uit het diepst van zijn geest zouden verschillende paneelschilderijen verfraaien, met een aantal prachtige details die een aantal van zijn grotere projecten sieren. Het gebruik van werken met meerdere panelen stelde hem vervolgens in staat om verschillende thema's te behandelen met aanzienlijke contrasten van de ene naar de andere, terwijl hij toch een niveau van consistentie bereikte over het hele display. Bosch leek het meest te genieten van het uitvinden van deze wilde karakters en ontdekte dat de Bijbel hem volop kansen bood om te innoveren, ook al waren de passages binnen de kunst al vele eeuwen eerder gevisualiseerd. Voor weinig kunstenaars is het meer nodig om hun werk persoonlijk te zien dan Bosch, vanwege de grote schaal van sommige van zijn paneelstukken en de noodzaak om in te zoomen op specifieke gebieden van deze uitgestrekte uitingen van creativiteit en technische genialiteit.
"...Want arm is de geest die altijd de ideeën van anderen gebruikt en niets van zichzelf uitvindt..."
Wat maakte Jheronimus Bosch zo beroemd?
Bosch wordt door sommigen gezien vanaf de laatgotische tijd, en door anderen vanaf de vroege renaissance. Hij werd geclassificeerd als een schilder van dromen, en deze niche stelde hem in staat om allerlei verschillende objecten met elkaar te combineren op een manier die op geen enkele andere manier mogelijk zou zijn geweest. Het zou de verbeeldingskracht van Bosch zijn die hem hielp om zo'n roem te verwerven, aangezien zijn technische werk, hoe indrukwekkend ook, niet helemaal voldeed aan de normen van mensen als Van Eyck. Zelfs individuele figuren in zijn uitgestrekte kunstwerken maken vandaag de dag nog steeds indruk, inspireren en prikkelen wetenschappers en ontwerpers, wat ertoe leidt dat sommige van zijn grotere ontwerpen in forensisch detail worden gedeconstrueerd. Ondanks dat hij tot in de 19e eeuw uit de gratie raakte, viel zijn wederopstanding samen met een grotere openheid binnen de Europese kunst, en dus was hij misschien te veel voor velen uit voorgaande eeuwen. De heldere tinten zijn ook meer geschikt voor de hedendaagse kunstwereld. Misschien op een vergelijkbare manier als Goya, zou de schokkende en opwindende inhoud die gedenkwaardige contrasten produceerde, zorgen voor een uniek verschilpunt waardoor deze twee artiesten een bijzonder prominente plaats in het geheugen van het publiek konden verwerven.
Wat waren de thema's van de schilderijen van Bosch?
Bosch had veel van zijn kunstwerken als thema rond moraliteit, waarbij hij composities opdeelde in verderf en paradijs. Hij zou op de manier van de dag volgen door religieuze onderwerpen op te nemen, maar deed dat in een stijl die innovatief was. Emotie speelde een grote rol in zijn schilderijen, want hij verwerkte expressieve penseelvoering en schokkende scènes met groteske figuren. De kunstenaar zou elementen van symboliek in zijn kunst gebruiken, maar deed dat op een subtiele manier, waardoor historici eeuwenlang in discussie gingen over de betekenis van zijn creaties. Het kan zijn dat een deel van Bosch' commentaar hem in de problemen zou hebben gebracht, en dus werd hij gedwongen om op een vagere manier betekenis te geven, in de hoop dat degenen met wie hij contact wilde opnemen, zijn boodschap konden begrijpen. Het gebied van Nederland waar hij woonde werd destijds gedwongen bezet door heersers die de kunstenaar ook voor verschillende projecten betaalden, waardoor het voor hem lastig was om zich politiek uit te spreken over dit soort zaken. Het drama in Heaven and Hell is het perfecte voorbeeld van zijn gemeenschappelijke aanpak in het laatste deel van zijn carrière, toen hij brutaler en ambitieuzer werd.
Welke triptieken maakte hij?
Jheronimus Bosch produceerde tijdens zijn leven meer dan een half dozijn triptchs, en mogelijk nog meer die in de jaren daarna verloren zijn gegaan. Meestal schilderde hij beide zijden van de opvouwbare structuur, zodat er iets te zien was of de zijpanelen waren ingeklapt of open. Het maakte het ook mogelijk om de kunstwerken op verschillende manieren te tonen, tegen een muur of in het midden van een kamer. Het formaat vereiste een middenpaneel dat normaal dezelfde hoogte zou hebben als de zijpanelen, maar breder. Het hoofdthema zou aan dit centrale stuk worden toegevoegd, met gerelateerde, ondersteunende inhoud dan aan weerszijden. De Tuin der Lusten heeft bijvoorbeeld de schepping van de wereld op de buitenste panelen, terwijl Aanbidding der wijzen de Heilige Gregoriusmis op de keerzijde heeft. Andere triptieken om naar uit te kijken zijn Hermit Saints, Het martelaarschap van St. Julia, de verleiding van St. Antonius en de hooiwagen. Er waren ook twee verschillende versies van Het Laatste Oordeel, één uit 1495-1505 en één uit 1500-1505. Ten slotte is er de Passietriptiek die tegenwoordig in Valencia te vinden is en dateert van rond 1530, en mogelijk van een navolger van de kunstenaar. Het buitengewone detailniveau dat Bosch in de paneelschilderijen gebruikt, zorgt ervoor dat velen elk paneel afzonderlijk hebben bestudeerd, waardoor deze complexe ontwerpen zijn teruggebracht tot personages en thema's.
Waar is de kunst van Bosch tegenwoordig te vinden?
De kunstwerken van Jheronimus Bosch zijn tegenwoordig over de hele wereld verspreid. Originele items uit zijn carrière zijn overal in Europa te vinden, plus Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de VS. Het is het Museo del Prado in Madrid, Spanje dat de beste verslaggeving van zijn carrière biedt, met een aantal zeer beroemde triptieken die hier te vinden zijn. Het VK en de VS hebben maar heel weinig items, terwijl de rest heel dun is verspreid. Dit maakte het moeilijk om al deze werken samen te brengen voor uitgebreide tentoonstellingen over zijn oeuvre, vooral gezien de kwetsbaarheid van sommige van deze schilderijen en tekeningen. Sommige recente publicaties hebben echter een goede poging gedaan om de verschillende elementen samen te documenteren en ons in staat te stellen alles binnen dezelfde publicatie te vergelijken. Bezoekers van het Prado Museum in Spanje vinden een zaal gewijd aan de kunstenaar, met een adembenemende weergave van enkele van zijn mooiste werken zaten dicht bij elkaar. De meesten zullen het bezoeken in de verwachting de beste Spaanse kunst te zien, die ze hier inderdaad zullen vinden, maar voor velen is de opname van Bosch' schilderijen het echte hoogtepunt.
Wat waren zijn beroemdste schilderijen?
De Tuin der Lusten zal altijd het beroemdste schilderij van Jeroen Bosch blijven en een prominente rol spelen in de collectie van het Prado Museum in Madrid, Spanje. De gedetailleerde panelen zijn gedurende vele eeuwen nauwkeurig onderzocht en de meesten beschouwen het als een van de mooiste creaties binnen de noordelijke renaissance. Maar als we verder kijken, welke andere kunstwerken zouden dan tot zijn beroemdste kunnen worden gerekend? Er waren verschillende andere triptieken die van een vergelijkbaar niveau kunnen worden beschouwd, zoals Het Laatste Oordeel , De Hooiwagen en Aanbidding der Wijzen, gevolgd door een groot aantal losse paneelstukken die een indrukwekkend oeuvre vormen. Er was zoveel belangstelling voor zijn schilderijen dat velen sommige van deze complexe triptieken zelfs hebben teruggebracht tot individuele figuren en personages, waarvan vele rechtstreeks uit de verbeelding van de kunstenaar komen. Het Prado blijft de beste locatie om meer over zijn carrière te zien, vanwege de manier waarop het een aantal van deze geweldige werken samen serveert, wat een passend display biedt om deze indrukwekkende Noord-Europese schilder te vieren.
Bosch als tekenaar
De carrière van Jeroen Bosch als tekenaar is een relatief onontgonnen wereld. Tot nu toe hebben de meeste historici geprobeerd om problemen met de toekenning van verschillende kunstwerken op te lossen, in plaats van de thema's, stijl en inhoud van zijn tekeningen aan te pakken.. De meeste items die we over hebben van zijn carrière in dit medium zijn een willekeurige selectie van verschillende studiestukken voor individuele elementen van veel grotere schilderijen. We ontdekken wel bewijs dat zijn bizarre creaties niet willekeurig zijn geproduceerd, maar eerst zorgvuldig op papier zijn aangescherpt. Veel tekeningen van zijn groteske wezens bestaan nog steeds, waarvan sommige de uiteindelijke kunstwerken hebben gehaald, andere niet. Voor de meeste van deze tekeningen werd pen en inkt gebruikt, hoewel een aantal ook in verband is gebracht met leden van Bosch' werkplaats, die een prominente rol speelden in enkele van zijn grotere opdrachten. Recente catalogi van zijn carrière hebben voor het eerst al zijn tekeningen samengebracht, naast een aantal met betwiste toeschrijvingen.
Invloeden op de artiest
Het zou moeilijk zijn om veel specifieke invloeden op het werk van Jheronimus Bosch aan te wijzen, vanwege een gebrek aan details over de kunst voordat zijn carrière voet aan de grond kreeg. De noordelijke renaissance bestond op dat moment al, dus elementen daarvan zouden hem goed bekend zijn geweest. Er was ook een verspreiding van klassieke kunst uit vele eeuwen daarvoor die nog steeds een invloed behield op de meeste culturele aspecten van het leven in dit deel van Europa. De Vlaamse kunstenaarsschool heeft waarschijnlijk Bosch het meest beïnvloed, maar ze leerden niet dezelfde denkbeeldige wereld als hij zou creëren, en dus was de impact mogelijk meer met betrekking tot schildertechnieken en kleur dan met stijl. Er zijn voorbeelden geweest van groteske wezens in de Italiaanse kunst, vóór Bosch' leven, en mogelijk is hij die in zijn vroege jaren tegengekomen. In termen van zijn beslissing om daadwerkelijk schilder te worden, kwam Hieronymus duidelijk uit een familie van kunstenaars en dus was zijn weg naar deze carrière bijna onvermijdelijk. Er is echter weinig bekend over de manier waarop zijn familieleden als kunstenaars werkten, en daarom is het moeilijk om zeker te weten of er een familiebrede stijl was, of dat hij helemaal zijn eigen weg ging.
De erfenis van Jeroen Bosch
Gedurende enkele eeuwen na het einde van zijn carrière was Jheronimus Bosch relatief onbekend in een groot deel van Europa. Pas rond de 19e eeuw keerde de belangstelling voor zijn prestaties terug, en vandaag is zijn nalatenschap net zo sterk als ooit. Velen zien hem tegenwoordig als de eerste echte surrealist, terwijl anderen zijn vermogen toejuichen om het onbewuste te visualiseren op een manier die destijds ongehoord was. Er zouden morele thema's door veel van zijn schilderijen lopen, die sterk contrasterende afbeeldingen van de goede en de slechte kant van de mensheid zijn. Wat de invloed betreft, hebben verschillende historici betoogd dat Bosch in latere eeuwen direct heeft bijgedragen aan het tot stand brengen van een aantal nieuwe kunststromingen, met de sterkste connecties zoals barok, maniërisme en surrealisme. Anderen hebben ook gewezen op het werk van Francisco de Goya, wiensBlack Paintings kunnen qua stemming enige gelijkenis vertonen, en het is zeer waarschijnlijk dat Goya zelf het werk van Bosch in zijn beginjaren is tegengekomen. De grootste bijdrage van Bosch was misschien wel het aanbieden van iets anders, meer expressiefs, aan de kunst van die periode, door latere kunstenaars aan te moedigen zich niet alleen op techniek te concentreren, maar ook op hun eigen geest en verbeeldingskracht.